Австралійський крокодил узкорылый (Crocodylus johnstoni)

Австралійський узкорылый крокодилплазуни з сімейства справжніх крокодилів. Живе в прісних водоймах.

Не самий великий вид. Максимальна довжина самців досягає 3 м, самки — 2.2 м. Щоб австралійському узкорылому крокодилові дорости до таких розмірів, потрібно до 30 років. Назва виду походить від форми його пащі — вона надзвичайно вузька, і всіяна гострими зубами. Кількість зубів досягає від 65–72. Забарвлення світло-коричнева, з чорними смужками на спині і хвості. Живіт світліше, ніж верх тулуба. Луска на боках і зовнішній стороні лап досить велика, округлої форми.
Австралійський крокодил узкорылый (Crocodylus johnstoni)
Основний раціон крокодилів цього виду — це риби, земноводні, амфібії, невеликі птахи та рептилії. Під час полювання крокодил чекає, коли видобуток підбереться як можна ближче, а потім різко захоплює її щелепами. У сухий сезон активність крокодила різко знижується, на це впливає нестача їжі, а також пониження температури. Для людини цей вид крокодилів безпечний, так як його щелепу недостатньо розвинена для нанесення ушкоджень таким великим істотам як людина. Але в разі небезпеки він цілком може вкусити, причому досить боляче.

Після того, як рівень води в річці помітно знижується, самки в липні-жовтні відкладають яйця, зазвичай через 7 тижнів після спарювання. Вони виривають ями на березі річки і туди складають яйця на глибину 12–20 див. Кожна самка відкладає від 4 до 20 яєць. Період дозрівання яйця становить від 64 до 96 днів залежно від погодних умов. Самці в яйці розвиваються при температурі близько 32°C, вище або нижче на 2°C — розвиваються самки. 2/3 гнізда спустошуються дикими кабанами і варанами, які встигають знайти підходящий час, коли батьки залишають яйця без нагляду. В певні роки дощовий сезон наступає дуже рано, в результаті цього, всі гнізда можуть бути затоплені. Якщо кладка пройшла успішно, з кінця інкубаційного періоду самка чує крик які вилуплюються крокодильчиків, розкопує гніздо і відносить їх у воду.