Австралійський лісовий дракон (Hypsilurus boydii)

У штаті Квінсленд в Австралії самих північних районах живе дуже рідкісна рептилія — австралійський лісовий дракон (лат. Hypsilurus boydii). Водиться він у тропічних лісах з не дуже високою температурою і з великою вологістю. Цей вид рептилій погано переносить зміну клімату, і навіть невелике постійне підвищення температури йому загрожує повним зникненням. Вчені вважають, що при глобальному потеплінні доля австралійського лісового дракона, як і мільйон інших видів тварин, вже в 2050 році вирішена.

Дорослі особини австралійських драконів досягають до півметра завдовжки, при тому тільки одна третина розміру — тіло, решта — вузький, але довгий хвіст. Незважаючи на такі вражаючі розміри, важать дракони зовсім мало — самки близько 100 грам, а самці трохи більше 150 грамів.

Ці дракончики сімейства агамовых схожі на своїх казкових «родичів» тим, що у них є кістяні вирости, схожі на шипи, проходять не тільки по всій довжині голови й спини, але і знизу по ковтку. Щоки цих рептилій теж покриті гострими кістяними шпильками, що надає їм страшного і грізного вигляду.

Там де живуть австралійські лісові дракони, мало сонячних променів і багато тіні, тому на відміну від інших рептилій, гріються регулярно на сонечку, у драконів такої можливості немає. Вони використовують власний спосіб терморегуляції, підлаштовуючись під температуру довкілля. Не опускають можливість погрітися на сонечку тільки вагітні самки, які виповзають на узлісся.

Годуються австралійські лісові дракони дрібними комахами, різними земляними черв'яками і навіть фруктами. Велику частину часу дракони проводять на стовбурах дерев, на висоті близько двох метрів. Рухаються мало, за весь день, пересуваючись на відстань 50–100 метрів.

Цей вид рептилій дуже обережний і закритий, виявивши наближення ворога, він розміщається так, щоб між противником і ним завжди залишався стовбур дерева.