Азербайджанська ящірка (Darevskia raddei)

Азербайджанська ящірка — невелике плазун з загону скельних ящірок. Назва виду походить від району проживання.

Її довжина варіює в межах 76 мм, а хвостова частина вдвічі довший тулуба. Голова ящірки більш плоска порівняно з усім тілом. Верхня частина тулуба має забарвлення від світло-бежевого до майже чорного кольору, з розкиданими попарно темними плямами. Нижня частина більш світла і її забарвлення може бути блакитним або зеленим.
Азербайджанська ящірка (Darevskia raddei)

Цей вид мешкає в гірських районах Малого Кавказу, так само зустрічається на території Вірменії та Азербайджану. Крім того є повноправним жителем північно-східній частині Туреччини, де кліматичні умови підходять для її повноцінного життя. Іноді її можна зустріти на просторах північно-західній частині Ірану.

Азербайджанська ящірка досить не вибаглива в їжі. В основному раціоні знаходяться різні жуки, багатоніжки, щипавки, земляні хробаки, перетинчастокрилі, двокрилі і навіть деякі молюски. Видобуток отримує шляхом полювання та активного переслідування жертви, іноді може зачаїтися в засідці і напасти спонтанно. Для людини ніякої небезпеки не представляє.

Оскільки Азербайджанська ящірка належить до скельним ящіркам, то найчастіше зустрічається на оголених, кам'янистих берегах річок, які протікають високо в горах. Мешкає серед різного роду оголених порід, між уламками величезних каменів і каменів. Так само веде активний спосіб життя в лісовій зоні, поряд з гірничо степовими ділянками. Зустрічається практично на будь-якій висоті над рівнем моря. Бували випадки, коли дослідники знаходили ящірок в гірському масиві на висоті близько 3000 метрів. Проявляє свою активність на часовому проміжку з кінця лютого до початку листопада — все залежить від висоти проживання.

Доросла особина відкладає до п'яти яєць в період з середини червня до перших чисел липня, у тому випадку якщо ареал проживання знаходиться не дуже високо над рівнем моря. Якщо ж популяція живе гірській місцевості, то кладка яєць починається з середини липня до початку серпня. Період інкубації запліднених яєць становить до 55 днів. Потім молоде потомство (абсолютно безхвості створення) з'являється на світ в період з кінця липня до початку вересня.