Черепаха змеиношеяя (Chelodina longicollis)

Австралійська змеиношеяя черепаха виду змеиношеих черепах. Їх є 10 підвидів, які живуть у Новій Гвінеї та Австралії.

Ці черепахи самі по собі не великі 30–40 см. Панцир у них вузьких і в порівнянні з тілом здається набагато менше. Панцир може бути, від сірого до блакитного кольорів, з коричневими або оливковими крапочками. Голова і шия мають оливковий відтінок. Шия і лапи завжди видно, на відміну від інших черепах, вона не може втягувати їх в панцир. На голові є два ока з золотистою райдужкою. Карапакс по краях має світлу смужку і закруглений по краях. На лапках у них по 6 або 7 пластинок, з'єднаних між собою, що дозволяє їй швидко плавати. У самців хвіст довші і товщі, але карапакс менше і трохи увігнутий. Вони добре бігають по суші і тому їх можна зустріти і на проїжджій частині, і в прибережних районах. Але харчуються вони лише у воді.
Австралійська змеиношеяя черепаха

У раціон цих черепах входять невеликі риби і безхребетні. Молодняк любить поїдати черв'яків, равликів…

Період розмноження настає при величині панцира в 20–25 див. Перший період кладки яєць з вересня по жовтень, другий між груднем і січнем. Коли температура повітря піднімається вище 15 градусів, самка вилізе на берег, від води на 20 або 100 метрів, і починає рити нору. В одній кладці може бути від 3 до 18 яєць, їх розмір не більше 30 мм. Інкубаційний період триває від 180 до 220 днів. Після цього з'являються малята не більше 35 мм. у довжину. Період їхнього життя становить 40 років.

Багато австралійців тримають їх у своїх акваріумах, як домашніх тварин. М'ясо цих черепах дуже смачне, і вважається делікатесним.