Птах Додо або Дронт (Raphus cucullatus)

Колись давно, коли острова ще не були заселені людьми, на загубленому острові в Індійському океані, жили незвичайні птахи додо. Вони були представниками підродини дронтовых. Птахи відчували себе дуже добре, так як на острові не було ні людей, ні хижаків. Вони відчували себе як в раю. Цим птахам не доводилося плавати або літати, все необхідне для життя, вони знаходили у себе під ногами. З часом, всі представники дронтовых зовсім розучилися літати. Їх хвіст перетворився на чубчик, який у розмірах дуже маленький. Від оперення залишилися лише кілька пір'я. Але ці птахи зовсім не засмучувалися, так як їм летіти було нікуди. На острові цілий рік тепло, багато різноманітної смачної їжі, і багато джерел прісної води.
Птах Додо або Дронт (Raphus cucullatus)
Серед таких ідеальних умов, дронти досягали пристойних розмірів, середній зріст яких становив близько 1–1,5 м, а важили вони приблизно 25 кілограм. Щоб краще уявити собі цю птицю, уявіть собі гусака, який важить в два або три рази більше теля домашнього індика. Живіт у цих птахів майже волочився по землі, з-за чого вони повільно пересувалися по землі.

Представники цих птахів вели відокремлений спосіб життя, і об'єднувалися лише для виховання немовлят. У кладці цього птаха було тільки одне яйце, яке було білосніжно білим. Обидва батьки брали участь у насиджуванні і його охорону.

Ареалом проживання цих птахів були острови Маврикії і Родрігесі, які відносилися до архіпелагу Маскаренских островів, які розташовувалися в Індійському океані. На Маврикії жили маврикійський дронт і птах додо, а на Родрігесі — родригесский дронт або дронт-відлюдник. Вченими було встановлено, що перший вид проіснував до 1681-го року, а другий до початку XIX століття.

Існування дронтових птахів, початок припинятися після появи на острові європейців. Спочатку португальці вважали, що ці птахи будуть відмінним поповненням запасів на їх кораблі, а потім голландці наслідували їх приклад. Вести полювання на цих неляканих і довірливих птахів було дуже легко. Було досить підійти до птиці і стукнути його по голові палицею. Ці птахи не чинили ніякого опору і не тікали від людей. Але, напевно, вони б цього і не змогли зробити з їх вагою і розмірами.

Птах Додо або Дронт (Raphus cucullatus)Те, що залишилось після людей, було безжально знищено кішками, щурами, собаками і свинями. Дронти не могли навіть забезпечити захист своїм маленьким пташенятам, які розташовувалися в гніздах прямо на землі. Саме такі місця були хорошим ласощами для голодних хижаків.

Моряки вважали дронтовых птахів дурними, і прозвали їх «Додо», що означає з португальської «ідіот» або «дурний». Але як показав час, дурними виявилися не птахи, а люди, які бездумно нищили цей вид унікальної птиці. Важливий факт з історії дронтовых птахів, який розповідає про те, що коли вивозили птицю на кораблі від острова, вона пускала сльози. Птах добре розуміла, що свій рідний край вона більше не побачить.

На жаль, у всьому світі ніде немає повного скелета цієї птиці. Скрізь є відсутні кістки. Єдиний примірник, який зберігався в Оксфордському університеті, згорів під час пожежі, яка сталася у 1755-му році. Багато дослідники змогли знайти тільки шматочки окремі кістки черепа і скелета.

Про цих птахів, почали воспоминать тільки в кінці XIX століття, коли на світ з'явилася книга «Аліса в країні чудес». Однієї з головних ролей здобула птах додо. Велика кількість читачів зацікавилися цією унікальною птахом, і деякі з них зуміли з'ясувати, що це не вигадки, і вони дійсно існували. Але коли люди кинулися на спасіння цих птахів, було вже пізно, і в честь пам'яті про цих птахів, Джерсийский трест по охороні тварин, обрало цю птицю в якості своєї емблеми.