Шовковичний шовкопряд (Bombyx mori)

Шовковичний шовкопряд — це маленька метелик непоказних розмірів, яка має брудно-білими крилами і зовсім не вміє літати. Але завдяки цій комасі, багато модниці з усього світу, мають можливість ось уже 5000 років насолоджуватися м'якими і прекрасними нарядами з тканини, створеної з шовку тутового шовкопряда. Блиск на тканини переливається на сонячних променях, а їх краса зачаровує кожного з першого погляду.

Шовк завжди вважався цінним товаром, незважаючи на час. Ще древні китайці, які зуміли створити тканина з цього матеріалу, ретельно зберігали свій секрет багато років. Той, хто розкриє секрет, чекала швидка і страшна смерть. Вони зуміли одомашнити тутових шовкопрядів ще 3000 років до нашої ери, і ці комахи до цих пір працюють над створенням цінного матеріалу, щоб задовольнити примхи сьогоднішніх модниць.
Шовковичний шовкопряд (Bombyx mori)
У всьому світі існує багато бивольтинных, моновольтинных і поливольтинных порід цієї комахи. Перші дають потомство два рази в рік, другі раз на рік, а треті можуть дати кілька поколінь за рік. У дорослого метелика розмах крил може досягти до 60 мм. Не розвиненість свого ротового апарату, приносить незручність своєму господареві, так як вони не харчуються протягом всієї своєї довгої життя. Крила, які мають брудно-білий колір, мають бурі перев'язі.

Відразу після того, як самка злучається з самцем, вона відкладає яйця. Їх кількість може досягти до 700 штук. Така кладка яєць називається греной, і має форму еліпса, яка трохи сплюснута з баків. Однак, з одного боку, вона сплюснута менше, ніж з іншого. На тонкому полюсі розташовується заглиблення, яке має горбок і отвір у центрі. Це необхідно для того, щоб насіннєва нитка могла пройти. Розмір грены залежить від породи шовкопряда - китайські шовкопряди роблять трохи менше грены, ніж європейські чи перські.

З відкладених яєць виходять гусениці, до яких прикуті погляди «володарів шовкових виробників». Вони дуже швидко ростуть, так як на протязі свого життя линяють чотири рази. Цикл росту, розвитку і линьки триває в середньому місяць. Він залежить від температури, вологості або якості їжі.

Гусениці шовкопряда харчуються листям тутового дерева, від чого і пішла назва цього виду комах. Тим не менш, продуктивність шовку залежить від місця, де таке дерево може рости. Коли приходить час для окукливания, гусінь шовкопряда обплітає себе в кокон, який складається з шовкової безперервної нитки. Довжина такої нитки може становити від 300 до 1500 метрів. Всередині створеного кокона, гусінь перетворюється на лялечку. Колір кокона може бути різним: жовтим, зеленим, рожевим або іншим. Але для промислової галузі заводять шовкопрядів, які створюють кокони з білим кольором.

З природних факторів, метелик має покинути свій кокон після 15-20 днів. Але в промисловості це займає дуже багато часу, і кокон поміщають у піч, де температура сягає до 100 °С. В таких умовах метелик гине, але процес розкручування кокона набагато спрощується. У Кореї та Китаї смажених лялечок вживають в їжу, а в інших країнах, вони вважаються відходом виробництва. Ведення шовківництва стало давно відомим і важливим заняттям, і цією галуззю виробництва займаються в Китаї, Росії, Кореї, Японії, Франції, Індії, Бразилії та Італії. Майже 60% всього шовку в світі припадає на Китай та Індію.