Ага (Bufo marinus)

Ага — отруйна тропічна жаба з сімейства безхвостих жаб. Родом з Центральної і Південної Америки. За величиною посідає друге місце після жаби Бломберга.

Зазвичай довжина її тіла становить 15–24 см, а вага — близько кілограма. Самки трохи більші за самців. Шкіра жаби щільна і ороговіла, суцільно покрита бородавками.
Ага (Bufo marinus)
Зверху ага має темно-буре, або ж сіру забарвлення з періодичними темними плямами досить великих розмірів. Черево жовтувате, з бурими цятками. Перетинки присутні тільки на задніх лапах. У цієї жаби, подібно іншим нічним істотам, горизонтальні і звужені зіниці. Ага може жити при температурі 5–40°C. За те, що ага зустрічається в солонуватих водах річок, її і прозвали «морська жаба». Так як її шкіра надмірно суха для газообміну, то жаба дихає легенями, які у неї є одними з найбільш розвинених серед амфібій. Ага воліє день проводити в притулок, а вночі виходити на полювання. Пересувається вона потужними короткими стрибками. Коли жаба обороняється від ворога, вона роздувається, залякуючи противника, а також стріляє отрутою. Ряд тварин, таких як крокодили, прісноводні лангусти, водяні щури та інші, несприйнятливі до її отрути і ведуть на неї полювання.

Личинки цього виду мають чорний колір. Пуголовки живляться водоростями. Перетворення, також званий метаморфоз, починається приблизно через три тижні після вилуплення личинок з ікри. В неволі ага живе 15 років, в природі — 10. Особи дорослі харчуються практичним всім, їх можна назвати всеїдними, що не характерно для жаб. Найбільша їх здобич — це звірята розміром з мишу. В прибережних зонах харчуються медузами і крабами. Падло, покидьки також входять в їх раціон. При розмноженні самці збираються і гучними криками, схожими на муркотіння, закликають самок. Всього за сезон самки метають від 4 до 35 тисяч ікринок. Дозріває ікра близько 2–7 днів. Турбота про ікрі серед жаб цього виду не проявляється. Цей вид отруйний на будь-якому етапі свого життя, починаючи з етапу личинок. Отруйні залози розташовані біля вух. Її отрута діє на серце і центральну нервову систему, тому його часто використовували аборигени для своїх стріл.

Також жабу розводили штучно. Спеціально для боротьби з шкідниками на плантаціях цукрового очерету, аму завезли на в Австралію, південну Флориду, Філіппіни і Японію, де не має природних ворогів жаба повністю знищила багатьох місцевих хижаків, забуваючи про тих комах, для яких їх власне завезли.