Альпійська саламандра (Salamandra atra)

Альпійська саламандра живе в східній і центральній частині Альпійських гір на висоті 700 і більше метрів над рівнем моря. Також можна зустріти цю саламандру на території півдня і сходу Швейцарії, в центральній і західній частині Австрії, на півночі Італії та Словенії, а також у південній частині Німеччини і Франції. Однак, жителі Хорватії, Боснії і Герцеговини, Ліхтенштейну і Чорногорії також зустрічають цей вид саламандр.
Альпійська саламандра (Salamandra atra)
Своєю зовнішністю, альпійські саламандри схожі на вогняних саламандр, але деякі відмінності у них присутні — однорідне блискуче струнке тіло, яке має чорний колір. Довжина тіла цієї саламандри може досягти до 18 сантиметрів. Альпійські саламандри володіють дуже потужними ламами і довгому, сходящему до кінця хвоста. На маленькій плескатої морді добре видно величезні очі і ніздрі.

Саламандра володіє чорною грубою шкірою, яка покрита густою слизом. Коли саламандру загрожує небезпека, вона виділяє із спеціальних залоз речовина, якими покривається все її тіло. Саме це речовина дуже отруйна, і може вбити дрібних птахів та плазунів.

Ці саламандри ведуть нічний спосіб життя. Вони вдень ховаються під чагарниками або прибережними камінням, які розташовуються поблизу прісних річок або струмків. За настання ночі, вони вибираються із своєї схованки, знаючи, що вони будуть злиті з навколишньою місцевістю.

Полюють ці саламандри з ленивостью. Вони ніколи не будуть переслідувати свою жертву, яка може виявитися дуже спритною. В раціон їжі альпійської саламандри входять черв'яки, слимаки або жуки. Як тільки настає зима, вони ховаються в шарі опалого листя або моху і чекають приходу весни.

Вагітність альпійських самок триває більше десяти місяців. За такий період, яйцеводе самки, де розташовується близько 40 яєць, розвивається тільки дві личинки. Вони, щоб вижити, з'їдають своїх родичів і годуються епітелієм матері. Такий процес вагітності забирає у матері дуже багато енергії і сили.

Процес перетворення личинки відбувається безпосередньо в тілі матері. І сформувалися саламандри з'являються на світ, довжина яких становить близько чотири сантиметри. Як тільки вони з'являються на світ, малюки починають дихати легенями і можуть захистити себе в навколишній місцевості.
На початку минулого століття вчені почали проводити цікаві експерименти з цими тваринами. Одним таким експериментом виявився переселення альпійської саламандри в більш тепле місце. Як виявилося, теплий клімат вплинув на процес розмноження, і його тривалість значно скоротилася. Самки почали відкладати личинки у воду, де вони з'являлися з зовнішніми зябрами, а процес метаморфоз відбувається не в тілі самки, а зовні його. Кількість личинок збільшилася на багато разів з кожним відкладеним послідом.

Таким чином, природа постаралася захистити самок від зайвої витрати енергії і сили, які йшли на потомство. У теплому кліматі ймовірність вижити личинок значно збільшилася, ніж це було в холодному. Термін життя альпійських саламандр становить у середньому близько десяти років.