Алігатор (Alligatoridae)

Алігатор — рід крокодилів сімейства алігаторових, що включає в себе два види: американський та китайський.

Довжина тіла з хвостом у дорослих самок, як правило, не перевищує трьох метрів. Довжина самців, в середньому, становить від 4 до 4,5 метрів. Забарвлення тулуба обох видів темна, майже чорна, але в залежності від кольору оточуючої їх води, може набувати більш зеленуватий відтінок.
Алігатор (Alligatoridae)
Відмінною рисою алігатора від крокодила є його U-подібна форма морди і дострально (на верхній ділянці тулуба) розташовані очі. Ніздрі знаходяться на самому кінчику морди, що дає можливість алігаторові дихати, залишаючись повністю зануреним у воду. Спина покрита захисними кістяними щитками. М'язистий хвіст дозволяє алігаторові координувати свій рух у воді. Лапи досить короткі, що не заважає тварині розвивати швидкість до 45 км/год, на коротких дистанціях.

Ці особини мешкають всього в двох країнах світу: на східному узбережжі США і в Китаї в долині річки Янцзи.

Алігатор — холоднокровна тварина і обов'язковою умовою його існування є наявність прісного водоймища, в якому він підтримує температуру тіла, тому і перебуває у воді основну частину доби. Молоді особини збиваються в невеликі групи, щоб було простіше захищатися від хижаків, зрілі ж навпаки, вважають за краще вести одиночну життя, при цьому намагаються не залишати свою територію.

Раціон алігатора є дуже великим. Простіше кажучи, вони їдять все, що можуть зловити. В основному молоді алігатори їдять рибу, невеликих птахів, равликів і комах. Але з кожним роком, по мірі свого росту вони вибирають більш велику здобич: різних, тварин, птахів, черепах і т. д. В основному, навіть великий представник цього виду, вибирає видобуток невеликих розмірів, яку можна проковтнути цілком. Велику жертву алігатор тягне у водойму, і після того як вона задихнеться, обертає здобич зубами, поки від неї не почнуть відділятися більш дрібні шматки, для яких достатньо укусу.

Шлюбний сезон у алігаторів починається в травні. Ініціатором спарювання є самка. Парування відбувається в нічний час на мілині. Статеве дозрівання алігатора більше залежить від його розміру, а не від віку. Він стає статевозрілим, коли зростає до 180 см в довжину, по часу це від 10 до 12 років зростання. Самці є полігамними, і можуть мати до 10-ти самок на території, яку люто охороняють від «суперників».

Побудувавши гніздо з дрібних гілок і трави, самка відкладає 30–70 яєць, далі охороняє їх від хижаків і через 65 днів, коли потомство з'являється на світ, допомагає їм дістатися до води. А якщо діти залишаються поблизу самки, вона захищає їх протягом одного року.