Медуза звичайна (Aurelia aurita)

Медуза звичайна, або як її ще називають у народі — вухата медузаv, мешкає у водах Атлантичного, Тихого і Індійського океанів.

Аурелию вухату легко ідентифікувати по чотирьох гонадам, які мають форму підкови. Тіло медузи має форму плоского парасольки, що на 98% складається з води. На краю тіла медузи розташовані численні щупальця коротких розмірів, і 8 крайових ропалий (тілець). Ропалии служать медузі як органи чутливості. Саме завдяки їм, медуза визначає своє положення у воді і ритм скорочення свого парасольки. 4 ротових руки мають потовщену форму, кожна з якої має центральну борозну, з обрамленими згорнутими губами. Ропалины, які вловлюю ультразвуки у воді, попереджають медузу про минуще штормі і дозволяють медузі віддалитися від нього. Тіло аурелії складається з двох шарів: энтодермы і ектодерми, які в свою чергу добре виражені драглистої мезоглеей. Рота медузи розташовується посередині нижньої частини тіла, який переходить в глотку. Від глотки починається кишкова порожнина. Ті частини їжі, які не переварилися, видаляються через ротовий отвір. Нервова система аурелії краще розвинена, ніж у поліпів. Нервове сплетіння добре розвинене в нижній стороні парасольки і її щупальцях. Але крім того, по краю парасольки проходять два кільця нервових закінчень. Ближче до шлунку і радіальних каналів, розташовуються статеві залози.
Медуза звичайна (Aurelia aurita)
Забарвлення медузи дуже цікавий, так як парасолька — безбарвний, а гонади і щупальця забарвлені в білий, жовтий, фіолетовий, рожевий або червоний колір. Розмір парасольки різноманітний, але в середньому він становить від 20 до 40 см в діаметрі.

Мешкають аурелії вухаті біля узбережжя тропічних і теплих вод. Ці медузи можуть перенести широкий діапазон температурних перепадів, від -6 °С до 31°С, при солоності води від 6‰. Але більш оптимальною температурою для проживання цієї медузи є температура від 9° до 19°С.
Не дивлячись на свої розміри, вухата аурелія має багато ворогів серед водної території. Ними є морські черепахи, риба-місяць, птиці і тихоокеанська медуза.

Харчуються вухаті аурелії планктонними рачками, личинками водних комах, мальками риб, гребневиками, гидромедузами, коловертки, нематодами, найпростішими, молодими полихетами, діатомовими або копеподами. Захоплює ця медуза видобуток своїми довгими щупальцями. Травлення як внутрішньоклітинний, так і позаклітинний.

Спосіб пересування медузи по воді відбувається за принципом реактивного: виштовхуючи воду і порожнин тіла. Плаває вухата аурелія по воді тільки в горизонтальному положенні.