Алланкастрия кавказька (Allancastria caucasica)

Алланкастрия кавказька — стародавній вид метелика, який є представником сімейства Вітрильники.

Мешкає від південної частини Кавказу до північних схилів Понтійських гір. Один з найбільш високогірних видів метеликів — особини алланкастрии кавказької зустрічаються на висоті до 1700 м.
Алланкастрия кавказька (Allancastria caucasica)
Крила метелика з дуже складним малюнком, що складається з крапок, смужок і плям різного кольору. На блідо-жовтому тлі, викладений візерунок, з чорного, червоного і синього кольору. Краї крил мають зубчасту форму, їх розмах становить від 4,5 до 5 сантиметрів. Черевце, з рядами яскравих оранжевих плям з боків, вкрите світлими волосками. Самку від самця відрізняє більш складний візерунок на крилах і його яскравість.

Ведуть самці і самки різний спосіб життя. Самці воліють перебувати серед листя дерев, часто відлітаючи досить далеко від місця проживання. Самки основну частину часу проводять в низині, в пошуках місця для відкладання яєць.

Живиться метелик пилком різноманітних рослин, які цвітуть в період її літа.

Після спарювання, самка відкладає по одному яйцю на тильну сторону листа кирказона, який згодом стає не тільки будинком, але і кормом для гусениці.

Побачити цю метелика можна з середини квітня до кінця травня. Саме цей проміжок часу, вважається періодом її літа. Хоча це прямо залежить від погоди. Якщо весна тепла і суха, то років продовжується до початку червня, а при різкому зниженні температури, нижче дванадцяти градусів, відразу повністю припиняється.

Алланкастрия кавказька, як і багато інших представників родини, вважається вимираючим видом.