Азіатський мураха-кравець (Oecophylla smaragdina)

Азіатський мураха-кравець — вид мурах, який відноситься до ряду перетинчастокрилих. Живуть ці дивовижні комахи на деревах, в тропічних лісах Африки, Південно-східної Азії та Австралії.

Мураха-кравець досить велика комаха, зеленого кольору з коричневими лапками і світло-червоним черевцем. Розмір однієї робочої особини може досягати одного сантиметра.
Азіатський мураха-кравець (Oecophylla smaragdina)
Отримали ці мурахи свою назву, завдяки дивовижній здатності «зшивати» з листя дерев гнізда, для себе і своїх личинок. Роблять вони це за допомогою липкої шовкової нитки, яку виділяють їх личинки. Ця нитка надзвичайно міцна, тому діаметр готового житла може бути близько 50 див. і витримувати вагу 50000 муравйов (це вага кота, невеликих розмірів). Крім власного житла, таким же чином мурахи цього виду будують також свої комори і «загони» для попелиці, молочком якою вони харчуються.

Метод, яким мурахи створюють свої будинки, вражає уяву. В їх ієрархії є чіткий поділ на спеціальності. Одні з них — «тягачі», з'єднавшись в ланцюжки з кількох сотень особин, з'єднують листя один з одним. Після цього інші робітники - «склейщики», з допомогою своїх личинок, покривають їх клейкими нитками поверхню аркушів, скріплюючи їх між собою. Саме ця нитка і є основою їх будівельного матеріалу.

Мурахи-кравці все своє життя живуть виключно на деревах, а спускаються на землю тільки для того, щоб потрапити на сусіднє дерево. Найчастіше ці мурахи, споруджують свої «будинки» на цитрусових і какао деревах. Таких гнізд на одному дереві, як правило, кілька, а одна колонія в цілому може займати до десяти дерев, складаючи чисельність до 500,000 робочих мурашок. Загальна площа, яку зазвичай контролюють мурахи однієї колонії, налічує до півтори тисячі квадратних метрів. На своїй території вони не терплять чужаків - з мурахами інших видів вони вступають в жорстоке протистояння.

Незважаючи на своє невинне назва, ці комахи є дуже агресивними. Вони готові напасти на будь кого, хто спробує проникнути в їх гніздо. Навіть при такій великій чисельності, «цариця» у цих мурах всього одна. Тривалість її життя близько дванадцяти років. Коли «цариця» вмирає-гине вся колонія.

Харчуються «кравці» соком попелиці, а так само полюють на різних шкідливих жуків-паразитів, ніж приносять величезну користь деревам. Місцеві жителі годують личинками худобу, і застосовують як наживку при лові риби. В Індії і Таїланді личинки, яйця і дорослі особини, використовують у приготуванні салатів і приправ. Австралійські аборигени готують відвар з муравйов, який застосовують в лікуванні застуди, головного болю, а також для промивання ран. У багатьох ресторанах кухні Південно-Східної Азії страви з мурашок цього виду, їх яєць і личинок вважаються делікатесами і високо цінуються.